Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2λεπτων ΤΑΙΝΙΩΝ Δ. Θερμαϊκού (βίντεο-ταινία)


Του  Γιώργου Νικολαΐδη  (gnborn2shoot)

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΑΝ, χθες βράδυ  5 Νοεμβρίου οι 43 ταινίες των τριάντα επτά (37) επαγγελματιών και ερασιτεχνών καλλιτεχνών από 19 χώρες. Ήταν αυτές που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Κέντρο  Δ. Θερμαϊκού, στα πλαίσια του 4ου  εναλλακτικού αυτού φεστιβάλ.
 Στο γνωστό  «ΚΑΠΠΑ» της Περαίας. Εκεί, χθες βράδυ, ο κόσμος (όπως κάθε χρόνο) ψυχαγωγήθηκε, διασκέδασε, προβληματίστηκε και χειροκρότησε ταινίες μικρής διάρκειας με συμπυκνωμένο συμβολισμό και μηνύματα των δημιουργών τους. 
Προβολές με ανταπόκριση θεατών, που δικαιώνει τις προσδοκίες τους με το ξεκίνημα, εδώ και τέσσερα χρόνια.

Και η πρωτοτυπία του φεστιβάλ; Ο ανώτατος  χρόνος διάρκειας κάθε ταινίας: 2 λεπτά.
Και τι, άραγε, θα μπορούσε  να «πει» κανείς σε 2 λεπτά; Κάποιοι δημιουργοί πολλά, ίσως πάρα πολλά-και τα «είπαν»-περνώντας ιδέες και μηνύματα. Με χιουμοριστική διάθεση απέναντι σε σκληρά προβλήματα της εποχής μας και άλλοτε εντοπίζοντας την τραγικότητα μέσα απ’ την ειρωνεία, τον σαρκασμό και την «πλάκα».
Και, «καρφώνουν» στο μυαλό  του  θεατή το μήνυμα, χωρίς να τον κουράσουν. Τον προβληματίζουν γόνιμα και του διδάσκουν κάτι. Του προφέρουν το έναυσμα και την αρχή για να φιλοσοφήσει «περεταίρω», πάνω στη ζωή και τους ανθρώπους. Κάθε 2/λεπτη ταινία είναι η «στιγμή και το δίδαγμά της». Με πινελιές της «άλλης όψης» και βουτιά στη χαρμολύπη των αναμνήσεων.
Βέβαια, όπως σε κάθε φεστιβάλ, υπάρχουν καλλιτέχνες που δεν κατάφεραν να «πουν» αυτό που θέλουν, μέσα σε 2 λεπτά. Γι αυτό και κάποιοι θεατές δεν τα κατανοούν (δεν τα «πιάνουν») και η απορία τους είναι δεδομένη (και δικαιολογημένη).
Ωστόσο, συγχαρητήρια για την προσπάθεια και την συμμετοχή και τα αξίζουν όλοι/όλες.
Οι προβολές των φίλμς  χωρίστηκαν  σε ξένο (36 συμμετοχές) και ελληνικό τμήμα
(7 συμμετοχές ).
Η 3μελής κριτική επιτροπή (Κυριάκος Δανιηλίδης-ηθοποιός, Γιάννης  Λεοντάρης-επ. καθηγητής Σχ. Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. και Δημήτρης Μουρτζόπουλος- σκηνοθέτης και παραγωγός) βράβευσε την καλύτερη ταινία, τον καλύτερο νέο δημιουργό, την ταινία κοινωνικού μηνύματος όπως και της καλύτερης ιδέας.

Το κοινό με την σειρά του βράβευσε την καλύτερη ξένη και την καλύτερη ελληνική συμμετοχή.

Η όμορφη βραδιά έκλεισε με κρασί , προσφορά  χορηγού.

Δείτε, ενδεικτικά, την ταινία του υπογράφοντος «ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ»  που συμμετείχε (εκτός συναγωνισμού) στο φεστιβάλ, πατώντας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews