Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011

«Δεν φεύγω από εδώ χωρίς συμφωνία»


«Δεν φεύγω από εδώ χωρίς συμφωνία»
«Θα το παλέψω. Δεν θα φύγω από εδώ αν δεν υπάρχει συνολική λύση. Με μερική λύση δεν φεύγω». Τα λόγια αυτά είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου πριν μπει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, δίνοντας το στίγμα της αποφασιστικότητάς του να φτάσει μέχρι τέλους για την εξεύρεση συνολικής λύσης στην αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους.


Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών που ξεκίνησαν το Σάββατο με τον πρώτο γύρο των συνομιλιών, συνεχίστηκαν στο παρασκήνιο τις επόμενες ημέρες και κορυφώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης με τον δεύτερο γύρο των επαφών κορυφής, η ελληνική πλευρά έδωσε τη «μάχη» σε τρία επίπεδα:


Στο πρώτο επίπεδο ήταν ο πρωθυπουργός με τον Ελληνα πρέσβη στις Βρυξέλλες Θ. Σωτηρόπουλο.


Στη δεύτερη ομάδα δράσης ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.


Την τρίτη ομάδα αποτελούσαν οι τεχνικοί σύμβουλοι της ελληνικής πλευράς, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) καθηγητής Γ. Ζανιάς, ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου και η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στις Βρυξέλλες Μαρία Ασημακοπούλου.


Όπως αναφέρουν σήμερα δημοσιεύματα των εφημερίδων, οι συζητήσεις για τη δραστική μείωση του ελληνικού χρέους είχαν αρχίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και ήταν το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε, από την πρώτη επίσκεψη στο Βερολίνο μέχρι και το τελευταίο Eurogroup, την περασμένη Παρασκευή. Κρισιμότερη ήταν, βεβαίως, η συνάντηση που έγινε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας τον περασμένο Σεπτέμβρη, όπου και ετέθησαν οι βάσεις για το νέο αυτό σχήμα. Αντίστοιχες συζητήσεις είχε ο κ. Βενιζέλος και με τον Γάλλο ομόλογό του Φρ. Μπαρουέν, ο οποίος επέμενε πάρα πολύ στον εθελοντικό χαρακτήρα της παρέμβασης αυτής, φυσικά και με τον κ. Γιούνκερ, με τον Ολι Ρεν και με πολλούς άλλους ομολόγους του.


Στην τελευταία φάση, μετά δηλαδή την Πολωνία και ιδίως τις τελευταίες ημέρες, σε τεχνικό επίπεδο στη βασική διαπραγματευτική ομάδα υπό την προεδρία του προέδρου του Euro Working Group, του γενικού διευθυντή του Ιταλικού Θησαυροφυλακίου Βιτόριο Γκρίλι, συμμετείχαν ο Γ. Ζανιάς, ο Π. Χριστοδούλου και η Μαρία Ασημακοπούλου. Μετείχαν, επίσης, ενεργά οι νομικοί και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος είναι η Lazard που εδώ και μήνες προσφέρει τις υπηρεσίες της στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε ο γνωστός Γάλλος καθηγητής και οικονομολόγος Ντανιέλ Κοέν, ο «γκουρού» του χρέους Λι Μπουχάιτ και ξένα νομικά γραφεία.

Το παρασκήνιο του θρίλερ των Βρυξελλών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews