Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ιδού η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ της Ευρώπης 15.000 έτη πριν

Ιδού η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ της Ευρώπης 15.000 έτη πριν
Πρόκειται για την παλαιότερη απόδειξη ανθρώπινης ζωγραφικής που βρέθηκε ποτέ στην Κεντρική Ευρώπη και δεν είναι τίποτε άλλο από ζωγραφισμένες πέτρες.
Το γεγονός όμως ότι έχουν ηλικία 15.000 ετών τις καθιστά αυτομάτως την πρώτη και καλύτερη απόδειξη, ότι οι άνθρωποι είχαν ήδη ζωγραφική στην Ευρώπη από τα τέλη της Παλαιολιθικής εποχής. Η ανακάλυψη έγινε στο σπήλαιο Χόλε Φελς της Νότιας Γερμανίας πλησίον της πόλης Ουλμ και αφορά τέσσερις πέτρες, οι οποίες ανακαλύφθηκαν το 2009, αλλά παρουσιάζονται για πρώτη φορά τώρα, σε έκθεση που άνοιξε χθες στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν.
«Αυτά τα σημεία κάθε άλλο παρά είναι τυχαία», λέει ο αρχαιολόγος Νίκολας Κόναρνττου Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν για τις κόκκινες και καφέ κουκίδες, που εμφανίζονται πάνω στις πέτρες. Γιατί μπορεί απλώς να είναι μικρές σειρές από σημάδια, αποτελούν όμως ένα από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης, που έγιναν ποτέ στην Κεντρική Ευρώπη. Οσο για την ερμηνεία τους, είναι άγνωστη. «Μπορεί να είχαν θρησκευτική σημασία ή να ήταν μία μορφή ημερολογίου στην εποχή των παγετώνων, για παράδειγμα ένα σημάδι για κάθε μέρα. Αλλά τελικά, ας είμαστε ταπεινοί και ας παραδεχθούμε, ότι απλά δεν ξέρουμε», πρόσθεσε ο επιστήμονας.
Όταν η ομάδα του Κόναρντ έκανε την ανακάλυψη της στο σπήλαιο, δεν αναμενόταν κάποιο εύρημα, επειδή δούλευε σε συγκριτικά νεότερα στρώματα ιζημάτων, που είχαν δημιουργηθεί στα τέλη της τελευταίας εποχής των παγετώνων, αντί των παλαιότερων, βαθύτερων, όπου είχαν βρεθεί διάφορα αντικείμενα. Η αποκάλυψη έγινε χάρη στην παρατηρητικότητα ενός σπουδαστή, ο οποίος εντόπισε μεταξύ των ιζημάτων την πρώτη πέτρα, που ωστόσο χρειάσθηκε να πλυθεί καλά, ώστε να καταστεί σαφές, ότι η μία πλευρά της ήταν χρωματισμένη. Το χρώμα των κουκίδων έγινε, σύμφωνα με την τεχνικό της ανασκαφής Μαρία Μαλίνα, από μίγμα αιματίτη και κόκκινου αιματίτη το οποίο στη συνέχεια είχε αναμιχθεί με ασβεστούχο νερό από το σπήλαιο.
Και επειδή οι επιστήμονες δεν μπορούσαν εκ πρώτη όψεως να αντιληφθούν πως ζωγραφίστηκαν οι κουκίδες, έκαναν τις δικές τους δοκιμές. Πρώτα δοκίμασαν με πινέλο αλλά οι άκρες φαίνονταν ξεφτισμένες. Μετά με το δάκτυλο αλλά οι κουκίδες δεν έβγαιναν όλες στο ίδιο μέγεθος. Τελικά έφτιαξαν μία σφραγίδα από κλαδί φουντουκιάς και αυτή τη φορά οι κουκίδες ήταν ακριβώς όμοιες με τις πρωτότυπες.
Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως, που το συγκεκριμένο σπήλαιο έχει δώσει σημαντικά ευρήματα της εποχής των παγετώνων, συμπεριλαμβανομένου αυτού του πιστεύεται, ότι είναι αρχαιότερη απεικόνιση ανθρώπινης μορφής αλλά και ενός ελεφαντουργήματος ηλικίας 40.000 ετών, που παριστάνει γυναίκα και το οποίο επίσης ήρθε στο φως από τον Νίκολας Κόναρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews