ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΟ
Την επιτακτική ανάγκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες επισήμανε o Mανώλης Γλέζος σε συνέντευξή του στο ρ/σ Palace 9.14 και στον δημοσιογράφο Χρήστο Μπεχλιβάνο. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, μιλά για το πραγματικό νόημα των παρελάσεων, κατακεραυνώνει την υπουργό Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία τονίζει ότι διέπραξε «τριπλή απρέπεια», εξηγεί γιατί έκανε λάθος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, εκνευρίστηκε και αποχώρησε από την παρέλαση και χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη τη στάση του κ. Κάρολου Παπούλια να καλύπτει την «πολιτική υποτέλειας της κυβέρνησης».
Ο κ. Γλέζος υπογραμμίζει πως στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης «αποσύρθηκε, αυτοδιαλύθηκε και καταργήθηκε η κυβέρνηση», μιλά για τα «Όχι» της προχθεσινής παρέλασης και την υπόκλιση του λαού στους νέους της χώρας μας.
Η πολυμορφία της έκφρασης στην παρέλαση της 28ηςΟκτωβρίου σε πολλές πόλεις της χώρας δείχνει τη ζωντάνια του λαού μας τονίζει ο κ. Γλέζος και επιμένει να προσφύγει η κυβέρνηση στις κάλπες για να μιλήσει ο λαός, ανεξάρτητα από την επόμενη μέρα των εκλογών.
ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΝ
Η κουβέντα μας ξεκίνησε για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Ο Μανώλης Γλέζος θέλει να επιστήσει την προσοχή όλων στο νόημα της παρέλασης:
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε παρελάσεις, εορτασμοί για την 28η Οκτωβρίου ή για την 25 Μαρτίου. Όταν κάνουμε μία παρέλαση στρατιωτικών τμημάτων και μαθητικής νεολαίας, γίνεται για ποιον; Για να τιμήσουμε ποιον; Tην 28η Οκτωβρίου και την 25η Μαρτίου,το νόημά τους δηλαδή ή μπροστά στα Μνημεία της θυσίας, αυτών που θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, ή μπροστά στην εξουσία.
Εάν δεν ξεκαθαρίσουμε αυτό δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και το νόημα των παρελάσεων. Δυστυχώς, ως τώρα οι παρελάσεις γίνονται, όχι μπροστά στα Μνημεία της Θυσίας, οι παρελάσεις γίνονται μπροστά στα πρόσωπα της εξουσίας, της πολιτειακής, της κυβερνητικής, της οποιασδήποτε εξουσίας. Το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό;»
Δεν το έχουμε ξεκαθαρίσει;
«Δεν το έχουμε ξεκαθαρίσει ή μάλλον το έχουμε διαστρεβλώσει. Οι παρελάσεις γίνονται μπροστά στην οποιαδήποτε μορφή εξουσίας, δεν γίνονται μπροστά στα Μνημεία».
«ΤΡΙΠΛΗ ΑΠΡΕΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ»
O M. Γλέζος κατακεραύνωσε την υπουργό Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου για τη στάση της στη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου: «Είχαμε και την απρέπεια τη χαρακτηριστική, να παρελάσει η μαθητική νεολαία μπροστά στην Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία διέπραξε τρία τρομερά λάθη.
Λάθος πρώτο: Υποκατέστησε τον Άγνωστο Στρατιώτη.
Δεύτερο λάθος: Είχε στρίψει τα νώτα της προς τον Άγνωστο Στρατιώτη και
Τρίτο λάθος ως υπουργός Παιδείας, τι μάθημα έδωσε στη μαθητική νεολαία;
Ότι, κοίταξε μαθητική νεολαία, πρέπει να παρουσιάζεσαι και να δείχνεις σεβασμό προς την κάθε φορά εξουσία και όχι μπροστά στα Μνημεία των αγωνιστών που θυσιάστηκαν. Τριπλό λάθος έκανε, τριπλή απρέπεια».
«ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»
Τα χειρότερα όμως έγιναν στη Θεσσαλονίκη με τα πρωτόγνωρα επεισόδια σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. «Φτάνουμε τώρα στη Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε το φαινόμενο να μην γίνει παρέλαση μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δεύτερο, να ακούσουμε ύβρεις εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και τρίτον να αποχωρήσει από την παρέλαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Καταρχήν θα ήθελα να πω, ότι καταδικάζω με τον πιο αυστηρό τρόπο τις ύβρεις που εκτοξεύθηκαν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχαν τριπλό χαρακτήρα.
Ήταν εναντίον του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας,
Δεύτερον, ήταν εναντίον του αγωνιστή Κάρολου Παπούλια και
Τρίτον, ήταν εναντίον του προσώπου ενός Έλληνα πολίτη.
Τριπλής μορφής ύβρη. Αυτά και τα τρία τα καταδικάζω, αλλά δεν θα συμφωνήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που εκνευρίστηκε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έπρεπε να εκνευρισθεί και μάλιστα όταν οι ύβρεις εκτοξεύθηκαν, όπως διαπιστώθηκε και από πολλούς παρατηρητές που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, από μία ομάδα τριάντα ανθρώπων. Επειδή, δηλαδή τριάντα άτομα έβρισαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έπρεπε να εκνευριστεί; Επειδή ακριβώς είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να συγκρατήσει τα νεύρα του. Δεν επιτρέπεται ως θεσμός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκνευρίζεται. Και δεν έπρεπε να κάνει και τις δηλώσεις που έκανε.
«ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»
Πέρα απ΄ αυτό, και αυτό να μην είχε γίνει, εγώ θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να σκεφτεί ένα θέμα. Δεν είναι επιτρεπτό, είναι ανεπίτρεπτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην δείχνει κατανόηση στην κατάσταση που υπάρχει στη χώρα και να καλύπτει με το κύρος του, ως θεσμός και ως αγωνιστής της Αντίστασης, ην πολιτική της υποτέλειας που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Είναι ανεπίτρεπτο επίσης να κραδαίνει τα τέσσερα χρόνια, κάθε 4 χρόνια γίνονται εκλογές, δηλαδή απειλεί τον ελληνικό λαό ως μη όφειλε ότι θα γίνουν εκλογές μετά από τέσσερα χρόνια και δεν θα γίνουν τώρα. Καλά δεν κατανοεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι σήμερα μπροστά στο αδιέξοδο που υπάρχει η μοναδική λύση είναι η λειτουργία της Δημοκρατίας.
Όταν η κυβέρνηση άλλα έχει εξαγγείλει και άλλα πράττει, όταν έχει παραβιάσει εξόφθαλμα το Σύνταγμα, όταν βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη βούληση του λαού και είναι φανερό, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Παντού σε όλη την Ελλάδα δεν θέλουν την κυβέρνηση.
«ΝΑ ΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ»
Δεν είναι επιτρεπτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να στέκεται στα τέσσερα χρόνια. Έχει το δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πει ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές αφού δεν το θέλει η κυβέρνηση. Και μπορεί να το κάνει. Αυτά ανεξάρτητα από τις ύβρεις τις οποίες καταδικάζω και που λέω τριπλής μορφής ύβρεις».
Θα’ πρεπε να απειλήσει με παραίτηση;
«Δεν χρειάζεται παραίτηση, εάν έλεγε ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές η κυβέρνηση θα τον άκουγε. Σ’ αυτό το θέμα έχει τον απόλυτο λόγο».
TA ΣΗΜΕΡΙΝΑ «ΌΧΙ» ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ
Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες που έγιναν σε όλη την Ελλάδα σημείωσε: «Πέρα απ’ όλα αυτά, χθες, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Δηλαδή, διαδήλωσε ο ελληνικός λαός με όλους τους τρόπους που μπορούσε ότι πριν από 71 χρόνια, όταν ο ελληνικός λαός είπε «Όχι» στον εισβολέα, σήμερα λέει «Όχι» στη μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο, «Όχι» σε νέα υποταγή της χώρας στην τρόικα και την μετατροπή της σε ένα υποτελές έθνος.
Και έχει σημασία, ας αφήσουμε τις θεωρίες που λένε ότι ήταν υποκίνηση από τους τάδε, ή τους τάδε, μακάρι, έλεγα εγώ να μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να κινητοποιήσει τόσο κόσμο. Δεν μπορεί. Λοιπόν, μπορεί κανείς να μη δει ότι ήταν η βούληση του λαού και μπορεί να μην κατανοήσει, ότι σε όλη την Ελλάδα δεν υπήρξε χωριό που να μην έγινε διαδήλωση εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.
«ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»
Στην ουσία, τώρα, για να πάμε και στο πραγματικό γεγονός, τι έγινε στη Θεσσαλονίκη. Πήρε εντολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την κυβέρνηση να μην δεχθεί να παραστεί στην εκδήλωση, να μη γίνει. Δηλαδή, στην ουσία αποσύρθηκε η κυβέρνηση. Στην ουσία διέλυσε το κράτος στη Θεσσαλονίκη η ίδια η κυβέρνηση.
Αυτοδιαλύθηκε, καταργήθηκε η κυβέρνηση και έμεινε ο λαός, ο οποίος μπροστά στο κενό έδειξε την παρουσία του και έγιναν οι παρελάσεις που έχουν οριστεί έξω από τα στρατιωτικά τμήματα. Παρέλασαν οι Μακεδονομάχοι, παρέλασαν άλλοι φορείς, πολιτειακοί, σωματειακοί, σύνδεσμοι κ.α. Και έγιναν και τα εξής καταπληκτικά στην άλλη Ελλάδα. Στη Σύρα και στη Χίο εγκατέστησαν στις εξέδρες των επισήμων νέα παιδιά και παρήλασαν μπροστά τους.
«Ο ΛΑΟΣ ΥΠΟΚΛΙΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ»
Το μήνυμα είναι φοβερό, αποκαλυπτικό, Ο λαός παρελαύνει και υποκλίνεται μπροστά στο μέλλον της χώρας μπροστά στα παιδιά, που είναι το μέλλον της χώρας. Το μήνυμα είναι καταπληκτικό. Και στο Ηράκλειο της Κρήτης, έγινε μία άλλου είδους εκδήλωση, αλλά το ίδιο σημαντική.
Έβαλαν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στην εξέδρα και παρήλασαν μπροστά τους. Θέλω να πω ότι, ευτυχώς που ο λαός μας με πολύμορφους τρόπους αποδεικνύει τη ζωντάνια του μπροστά στα καινούργια γεγονότα. «Όχι» πριν από 71 χρόνια στον εισβολέα, «Όχι» σήμερα στην προσπάθεια να μετατραπεί η χώρα σε προτεκτοράτο. «Όχι» απέναντι στην καινούρια προσπάθεια να υποδουλωθεί η χώρα (να το πω έτσι), ξανά στους Γερμανούς.
«Η ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ»
Στη Λάρισα τα νέα παιδιά ήταν αυτά που δώσαν το στίγμα και ειδικότερα οι αριστούχοι μαθητές, οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες, που αποδοκίμασαν και μούντζωσαν τους επισήμους και έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα με έναν διαφορετικό τρόπο.
«Ναι αυτή η πολυμορφία έκφρασης δείχνει τη ζωντάνια του λαού μας. Σημαίνει ότι δεν υπήρχε ένα ενιαίο κέντρο που έλεγε να γίνει παντού το ίδιο.
Όταν έγινε κάτι διαφορετικό στη Σύρα, στη Χίο, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα και όπου αλλού έγιναν παρόμοια γεγονότα σημαίνει ότι δεν υπήρχε ένα ενιαίο κέντρο που τα κατηύφθηνε. Σημαίνει ότι αυτόβουλα ο ελληνικός λαός αντέδρασε, με διαφορετικό τρόπο εδώ ή εκεί και έδειξε την πλήρη αντίθεσή του απέναντι στην καινούργια προσπάθεια να υποδουλωθεί οικονομικά και πολιτικά ο ελληνικός λαός, διότι στρατιωτικά, δυστυχώς δεν είμαστε ανεξάρτητο έθνος, με το ΝΑΤΟ και με τις στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στη χώρα μας και με τις εντολές που δίνονται να πηγαίνει ο ελληνικός στρατός πότε στο Κόσσοβο, πότε στο Αφγανιστάν, πότε στον Περσικό Κόλπο και πότε στα παράλια της Παλαιστίνης».
«ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ»
Μπορεί ο κ. Κάρολος Παπούλιας να μην προέτρεψε την κυβέρνηση να πάμε σε εκλογές. Η χώρα, αργά η γρήγορα, θα οδηγηθεί στις κάλπες και θα μιλήσει ο λαός. Η επόμενη μέρα των εκλογών ποια θα είναι για την Ελλάδα;
«Υπάρχει μία τέτοια αντίληψη που λέει εάν δεν έχουμε προσδιορίσει το τι θα γίνει την άλλη μέρα δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές. Αυτό είναι πολύ εξουσιαστικό, αυταρχικό και προέρχεται απ’ αυτούς που θέλουν να προσδιορίζουν τα γεγονότα.
Ανήκω στην Αριστερά. Οι δημοσκοπήσεις όλες λένε ότι η Αριστερά δεν κερδίζει την αγανάκτηση του λαού κι όμως λέω ότι πρέπει να πάμε στις εκλογές ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Δεν προσδιορίζεται αν θα πάμε στις εκλογές από το τι θα βγει.
«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ»
Εκείνο που προσδιορίζει να πάμε σε εκλογές είναι, όπως σας είπα, η πλήρης αναντιστοιχία που υπάρχει σε όσα εξήγγειλε η κυβέρνηση, σε όσα η κυβέρνηση κάνει, στην αναντιστοιχία απέναντι στο Σύνταγμα που το παραβιάζει κατάφορα και εξόφθαλμα, απέναντι στο ότι είναι πασιφανέστατη, κι όχι μόνο από δημοσκοπήσεις, η έλλειψη εμπιστοσύνης του λαού προς την κυβέρνηση που χειρίζεται τα θέματα, ακόμα κι από εκείνους που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ. Είναι αντίθετο με το εθνικό φρόνημα που δεν θέλει να μετατραπεί η Ελλάδα σε προτεκτοράτο, απέναντι στην ίδια την εθνική ύπαρξη και υπόσταση του έθνους που ξεπουλάει την Ελλάδα. Για όλους αυτούς τους βάσιμους και ουσιαστικούς λόγους η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, όχι μόνο είναι αναγκαία αλλά αποτελεί και λειτουργία της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Πρέπει να πάμε σε εκλογές ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα».
«ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Ερωτηθείς για την στάση της Αριστεράς, μπροστά στο σημερινό αδιέξοδο και στην πολυδιάσπαση που επικρατεί στο χώρο της, και στο ενδεχόμενο μίας πρωτοβουλίας για ενιαία στάση ο κ. Γλέζος δήλωσε:
«Το κάνουμε μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη και με άλλους 11 πάρα πολύ γνωστούς στον κόσμο της Αριστεράς και της Εθνικής Αντίστασης. Δεκατρείς αγωνιστές απευθύνουμε μία έκκληση και θα δείτε θα συνοδευθεί και από άλλες προσωπικότητες της Αριστεράς, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που λένε τι πρέπει να κάνει η Αριστερά. Αλλά το θέμα δεν είναι τι θέλει και κάνει η Αριστερά. Το θέμα είναι που πάμε. Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα;
Αν δεν πάμε για εκλογές, αναλαβαίνουν την ευθύνη αυτή που διακυβερνούν τη χώρα; Είναι τόσο αναίσθητοι και δεν έχουν κατανοήσει που πάμε;
«ΜΑΝΩΛΗ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΠΕΙΝΑΣΕΙ, ΕΓΩ ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΩ…»
Έρχονται άνθρωποι και με βρίσκουν κα μου λένε. «Μανώλη, όταν το παιδί μου πεινάσει, εγώ δεν θα αφήσω να πεινάσει, θα σκοτώσω… Δεν θα αυτοκτονήσω..».
Αυτό το έχουν συλλάβει, που θα οδηγήσει η ανεξέλεγκτη οργή;
Δεν θα συμφωνήσω με τα γιαουρτώματα, με τα χτυπήματα, με τις ύβρεις. Αλλά, λέω ως εδώ και μη παρέκει! Εδώ, βρίσκεται η προνοητικότητα όσων θέλουν να λέγονται ότι είναι πολιτικοί. Που θα πάμε;»
«ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ»
Τον ευχαριστούμε για την τιμή που μας έκανε να συνομιλήσουμε μαζί του, στον Palace 9.14, και κλείνει στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα για την αναζήτηση της αλήθειας, ελπίζοντας να πάμε σε εκλογές.
«Ευχαριστώ πάρα πολύ, πιστεύω, ότι όσοι με άκουσαν δεν θα συμφωνήσουν μαζί μου. Θέλω να με αντικρούσουν, αλλά με επιχειρήματα. Και στην προσπάθεια να με αντικρούσουν θα βρεθεί η αλήθεια. Ζητώ από τον κάθε πολίτη να μην αποδέχεται ότι του λέει ο οποιοδήποτε άλλος και μάλιστα οι πολιτικοί, να το αντικρούει, με επιχειρήματα βέβαια, και στην προσπάθεια να βρει επιχειρήματα θα βρει την αλήθεια. Με την ελπίδα να μην οδηγηθούμε σε χειρότερες καταστάσεις, με την ελπίδα να πάμε σε εκλογές, το διέξοδο της Δημοκρατίας, εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά για την τιμή στην 28ηΟκτωβρίου».
ΠΗΓΗ: larissanet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου