Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

Σφαλιάρα υποβάθμισης από Fitch στην τουρκική οικονομία

Σφαλιάρα υποβάθμισης από Fitch στην τουρκική οικονομία
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, τοποθετώντας την πλέον στην βαθμίδα «σταθερή», από «θετική», έπειτα από την επανεξέταση των «βραχυπρόθεσμων οικονομικών κινδύνων» για την τουρκική οικονομία που διενήργησε. Η βαθμίδα αξιολόγησης της τουρκικής πιστοληπτικής ικανότητας παρέμεινε «BB+», αμετάβλητη.


Eίναι η πρώτη «σφαλιάρα» που τρώει η τουρκική οικονομία εδώ και αρκετό καιρό δικαιώνοντας κατ’αρχήν, αυτούς που θεωρούν ότι πρόκειται για «χάρτινη τίγρη» (και…) στο τομέα της οικονομίας.

Ο υψηλότερος του αναμενόμενου ετήσιος πληθωρισμός και οι ανισορροπίες στο τουρκικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι αιτίες, για τις οποίες ο Fitch μείωσε, σε «σταθερή», από «θετική» την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Επιφυλάσσεται να επικαιροποιήσει την αξιολόγησή του «εάν αυτές οι μακροοικονομικές παράμετροι δεν έχουν – βραχυπρόθεσμα – δυσμενείς επιπτώσεις για την οικονομία» της Τουρκίας.
Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με 8,9% του ΑΕΠ το 2010. Επίσης, φέτος το πρώτο τρίμηνο αναπτύχθηκε με 11,6% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο φέτος η ανάπτυξη υποχώρησε στο 8,8%. Όλη η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει με ανάπτυξη 7,5% ως προς την προηγούμενη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Fitch.Ο αμερικανικός οίκος περιγράφει την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας ως «οικονομία σε υπερθέρμανση».
Όμως το 2012 και το 2013 λόγω των προβλημάτων της διεθνούς οικονομίας οι δυναμικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί θα μετατραπούν σε ήπιους – 2,2% και 4,5% αντιστοίχως – την ώρα που «διορθώνονται» και οι ανισορροπίες στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, αποφαίνεται ο Fitch.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews