Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Γαρίδα νυχτερινός… serial killer και πρωινός κανίβαλος!


Ερευνητές στην Ελβετία ανακάλυψαν έναν άγνωστο μέχρι σήμερα… κατά συρροή δολοφόνο του θαλάσσιου κόσμου! Πρόκειται για τη γαρίδα Lysmata amboinensis η οποία εξοντώνει όλες τις γαρίδες τους είδους της εκτός από αυτή με την οποία θα ζευγαρώσει. Η Lysmata amboinensis έχει μήκος 6 εκατοστά, είναι ερμαφρόδιτη αλλά δεν μπορεί να αυτογονιμοποιηθεί και έτσι χρειάζεται κάποιο ταίρι για να αναπαραχθεί. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας μελέτησαν αυτές τις γαρίδες και έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν τη συμπεριφορά τους.
perierga.gr - Γαρίδα νυχτερινός... serial killer και πρωινός κανίβαλος!

Ενώ κατά την διάρκεια της μέρας όσες Lysmata amboinensis κινούνται στην ίδια περιοχή είναι ήρεμες και μάλιστα αποφεύγουν να έχουν κοινωνικές επαφές, το βράδυ η κατάσταση αλλάζει άρδην. Οι γαρίδες αρχίζουν να κυνηγούν η μία την άλλη για να την εξοντώσουν και το κυνήγι του θανάτου σταματά όταν έχουν μείνει μόνο δύο οι οποίες θα γίνουν τελικά ταίρι. Το επόμενο πρωί ο «δολοφόνος» επανέρχεται στον τόπο των εγκλημάτων και τρώει τα θύματα του.
perierga.gr - Γαρίδα νυχτερινός... serial killer και πρωινός κανίβαλος!
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές η εν λόγω συμπεριφορά δεν σχετίζεται με την προσπάθεια κυριαρχίας και κατάκτησης τροφικών πηγών: οι Lysmata amboinensis επιτίθενται η μία στην άλλη ακόμη και όταν υπάρχει διαθέσιμη αρκετή τροφή. Εκτιμούν ότι η συμπεριφορά αυτή είναι έμφυτη και έχει να κάνει με το γεγονός ότι θέλουν να έχουν αποκλειστικές σχέσεις σε ζεύγη. Το γεγονός αυτό εξέπληξε τους ερευνητές αφού είναι γνωστό ότι τα ερμαφρόδιτα είδη έχουν συνήθως ερωτική ζωή με πολλούς συντρόφους.
perierga.gr - Γαρίδα νυχτερινός... serial killer και πρωινός κανίβαλος!
πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews