Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Η νανοτεχνολογία ασπίδα κατά του εμφράγματος;


Η νανοτεχνολογία ασπίδα κατά του εμφράγματος;Η διάγνωση του εμφράγματος και του εγκεφαλικού αναμένεται να γίνουν ευκολότερες χάρη σε μία νέα μέθοδο της νανοτεχνολογίας. Αυτή επιτρέπει καλύτερη θέαση και ακριβέστερη εξέταση των αιμοφόρων αγγείων.

Δύο στους τρεις ανθρώπους στις βιομηχανικές χώρες πεθαίνoυν από έμφραγμα, εγκεφαλικό, ή τις επιπτώσεις τους. Μέχρι σήμερα ήταν αδύνατο για τους επιστήμονες να προχωρήσουν σε μία εξατομικευμένη διάγνωση της πιθανότητας παρουσίασης τέτοιων επεισοδίων. Η νανοτεχνολογία επιδιώκει να προσφέρει τώρα τη δυνατότητα μίας ακριβέστερης διάγνωσης.


Ανεπαρκείς οι σημερινές διαγνωστικές μέθοδοι

Έως τώρα υπήρχε η δυνατότητα εντοπισμού των μολύνσεων που παρουσιάζονταν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Τις μολύνσεις προκαλεί ένας τύπος πρωτεΐνης, η αποκαλούμενη Matrix Metalloproteinase, ή MMP. Αυτή προκαλεί βλάβες στα κυτταρικά τοιχώματα των αγγείων, οι οποίες οδηγούν εν συνεχεία σε αρτηριοσκλήρυνση, συσσώρευση ασβεστίου και στενώσεις στα αγγεία.

Αν και με τις σημερινές διαγνωστικές μεθόδους είναι εφικτός με τη βοήθεια αξονικού τομογράφου ο εντοπισμός στοιχείων, όπως λ.χ. η συσσώρευση ασβεστίου, δεν επιτρέπεται μία ασφαλής αξιολόγηση του κινδύνου πρόκλησης  εμφράγματος.

Ο Μίχαελ Σέφερ ερευνητής της πανεπιστημιακής κλινικής του Μίνστερ εξηγεί, ότι «το ασβέστιο μπορεί να βρίσκεται εκεί 20 χρόνια μετά την εμφάνιση της μόλυνσης και αυτή να μην είναι πλέον ενεργή. Επομένως για να ξέρουμε αν υπάρχει κάποια στένωση, ή συσσώρευση ασβεστίου, η μέθοδος δεν επαρκεί».

Η συμβολή της νανοτεχνολογίας
Η νανοτεχνολογία ασπίδα κατά του εμφράγματος;Λύση στο πρόβλημα φιλοδοξεί να δώσει η νανοτεχνολογία. Επιστήμονες κατόρθωσαν να συνθέσουν μόρια, τα οποία προσαρτώνται στις πρωτεΐνες που προκαλούν μολύνσεις. Τα μόρια λειτουργούν ως ανιχνευτές (tracer), επειδή βοηθούν στον εντοπισμό των μολύνσεων από τον αξονικό τομογράφο.

Ο κ. Σέφερ περιγράφει τη λειτουργία της τεχνικής ως εξής: «Ο ανιχνευτής μεταφέρεται εσωτερικά με ραδιενέργεια, ή με μία φωτεινή χρωστική ουσία και μετά βγάζουμε έξω το φως ή τη ραδιενέργεια και μπορούμε να μετρήσουμε εξωτερικά. Έτσι γίνεται διαυγής η μοριακή σύνθεση συγκεκριμένων οργάνων».

Η μέθοδος αυτή έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής επιτυχώς σε ποντίκια και αν βρεθεί τρόπος εφαρμογής της σε ανθρώπους, θα γίνει εφικτή μία ακριβής και εξατομικευμένη διάγνωση του κινδύνου πρόκλησης εμφράγματος.

Η νέα τεχνική της νανοτεχνολογίας επιτρέπει όμως τον εντοπισμό κι άλλων παθήσεων, όπως ο καρκίνος και η σκλήρυνση κατά πλάκας, των οποίων η έγκαιρη  διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας για τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews