Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Η ιστορία ενός "φαντάσματος"


Εγκαταλελειμμένο και έρημο εδώ και είκοσι επτά ολόκληρα χρόνια, ένα ιστορικό κτίριο
στον Περισσό αναζητά τώρα νέα ταυτότητα. Είναι το κτίριο όπου άλλοτε στεγαζόταν η περιβόητη Ασφάλεια Προαστίων της πρώην Χωροφυλακής, που διαλύθηκε μετά την ενοποίησή της με την τότε Αστυνομία Πόλεων.

Στα κρατητήριά του, που αποτελούσαν φόβητρο για παρανόμους και νομοταγείς, «φιλοξενήθηκαν» βαρύγδουπα ονόματα. Στα γραφεία του πονοκεφάλιασαν αξιωματικοί που έφτασαν πολύ υψηλά στην ιεραρχία της ενοποιημένης ΕΛ.ΑΣ. Και στα ανήλιαγα υπόγειά του βασανίστηκαν πολλοί αντιστασιακοί…

Το τετραώροφο κτίριο στη συμβολή της λεωφόρου Ηρακλείου με την οδό Αγίας Αναστασίας, δίπλα στις γραμμές του Ηλεκτρικού, εγκαταλείφθηκε μόλις οι υπηρεσίες του νεοσύστατου Σώματος εγκαταστάθηκαν στο μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας κι από τότε δεν πάτησε άνθρωπος στο εσωτερικό του! Οι ιδιοκτήτες του, δύο συγγενείς που το νοίκιαζαν στη Χωροφυλακή, δεν συμφωνούσαν για την τύχη του! Ο ένας επέμενε να το πουλήσουν και ο άλλος να το εκμεταλλευτούν. Κι έτσι, από το 1984, το επιβλητικό κτίριο έμεινε έρμαιο στον χρόνο.
Από τους πρώτους και πιο σκληρούς κακοποιούς που γνώρισαν τι θα πει Ασφάλεια Προαστίων ήταν οι ΓερμανοίΧανς Μπασενάουερ και Χέρμαν Ντουφτ. Οι πρώτοι «σίριαλ κίλερ» που έδρασαν ποτέ στην Ελλάδα, σκοτώνοντας εν ψυχρώ περιπτερούχους και βενζινοπώλες για να τους αρπάξουν μερικά ψιλά, εκτελέστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄70.

Από τα κελιά των κρατητηρίων πέρασε και ο τελευταίος άνθρωπος που τιμωρήθηκε με θανατική ποινή στην Ελλάδα.
Ο Βασίλης Λυμπέρης συνελήφθη γιατί περιέλουσε το σπίτι της πεθεράς του, στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου, με βενζίνη και έβαλε φωτιά καίγοντας ζωντανούς την ίδια, τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους ενώ κοιμόνταν. «Κάθε άνθρωπος δημιουργεί κάτι σττη ζωή του. Αυτό που δημιούργησα εγώ δεν υπάρχει πλέον. Γιατί να ζω;» είχε πει στους αξιωματικούς της Ασφάλειας Προαστίων. Ετσι, στις 25 Αυγούστου 1972 στάθηκε απέναντι από το εκτελεστικό απόσπασμα.

Την ίδια εποχή, εδώ οδηγήθηκε ο Νίκος Μουντής, όταν συνελήφθη για τη δολοφονία της 25χρονης Αγγλίδας δημοσιογράφου του BBC Αν- Ντόροθι Τσάπμαν, η οποία βρέθηκε στραγγαλισμένη σε ένα οικόπεδο στο Καβούρι.

Ο Ελληνας «Ντίλινγκερ» Βαγγέλης Ρωχάμης πέρασε εδώ τις πρώτες ώρες της πολυτάραχης ζωής του στην παρανομία, μετά τη σύλληψή του για συμμετοχή στη δολοφονία ενός κοσμηματοπώλη. Και πριν από αυτόν, ο «ληστής με τις γλαδιόλες» Θόδωρος Βενάρδος

Σε ένα από τα γραφεία του κτιρίου στήθηκε το σχέδιο για τη σύλληψη του «δράκου της παραλίας», που βίασε και στραγγάλισε δύο γυναίκες και αποπειράθηκε να κάνει το ίδιο σε άλλες δεκατέσσερις, το 1982! Ο Σπύρος Μπέσκος «έφαγε» το δόλωμα, που ήταν μια πανέμορφη χωροφυλακίνα…


ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ
Τα κρατητήρια του κτιρίου έγιναν τόπος μαρτυρίου για δεκάδες αγωνιστές που μάχονταν το καθεστώς των συνταγματαρχών, όπως ο Σάκης Καράγιωργας. Μεταξύ των εννέα αξιωματικών της Χωροφυλακής, που καθαιρέθηκαν κατά τη Μεταπολίτευση μαζί με άλλους οκτώ της Γενικής Ασφάλειας της Αστυνομίας Πόλεων, τέσσερις υπηρετούσαν στην Ασφάλεια Προαστίων.

Στο ίδιο κτίριο είχε σημάνει για πρώτη φορά συναγερμός για την τρομοκρατία. Τη νύχτα της 23ης Δεκεμβρίου 1975, όταν η πρωτοεμφανιζόμενη τότε «17Ν» δολοφονούσε τον σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς, κανείς από τους αξιωματικούς δεν φανταζόταν πόσες χιλιάδες ξενύχτια θα ακολουθούσαν ώσπου να μπει τέλος στη δράση της οργάνωσης!

Αμέτρητοι αξιωματικοί πέρασαν από την Ασφάλεια Προαστίων. Αλλοι έφυγαν νωρίς, άλλοι έκαναν μεγάλη καριέρα στην ΕΛ.ΑΣ: Γιώργος Καρτσωνάκης, Γιώργος Βασιλόπουλος, Νίκος Μαραγιάννης και οι σύγχρονοι Στέλιος Σύρρος και Βασίλης Τσιατούρας σε αυτό το άντρο της Χωροφυλακής έκαναν το «αγροτικό» τους!


ΤΟ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ

Επειτα από πολλά χρόνια οι ιδιοκτήτες κατάφεραν να συμφωνήσουν και αποφάσισαν να πουλήσουν το εγκαταλελειμμένο κτίριο. Το μεσιτικό γραφείο που ανέλαβε να προωθήσει το κτίριο λέει ότι έγινε στατικός έλεγχος που απέδειξε ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα και κοστολογεί την τιμή του σε 4,3 εκατομμύρια ευρώ. Ομως, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα δύο εκατομμύρια για την απαραίτητη ανακαίνιση στα 5.600 τετραγωνικά του κτιρίου.

Το πωλητήριο έχει αναρτηθεί από το 2007, αλλά αγοραστής δεν έχει βρεθεί ακόμη! Ετσι, το άλλοτε αρχηγείο μένει σκοτεινό, σιωπηλό, με τα παράθυρα σπασμένα, τους τοίχους βρόμικους και την εξωτερική του επιφάνεια καλυμμένη με γκράφιτι από νεαρούς που δεν φαντάζονται καν τι αντιπροσώπευε κάποτε ο πρόχειρος καμβάς τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews