Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Μπερλουσκόνι όπως... Παπανδρέου;


Παρά τη γραπτή διάψευση του Ιταλού πρωθυπουργού -την οποία έκανε μέσω Διαδικτύου-, ο δημοσιογράφος Τζουλιάνο Φεράρα επιμένει ότι ο «Καβαλιέρε» πρόκειται άμεσα να παραιτηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, ο Φεράρα, στην ιστοσελίδα της εφημερίδας του, «Ιλ Φόλιο», τονίζει ότι «ο Μπερλουσκόνι θα παρουσιασθεί ενώπιον της βουλής και της γερουσίας, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να εγκρίνει το νόμο οικονομικής σταθερότητας και την τροπολογία που περιέχει μέρος των μέτρων που ζήτησε η Ευρώπη, και μετά από ένα λεπτό θα ανακοινώσει ότι παραιτείται, ζητώντας εκλογές για τον Ιανουάριο».

Στο μεταξύ, αύριο στις 11 το πρωί, τοπική ώρα, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης πρόκειται να συναντηθούν και να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν στην ψηφοφορία για την έγκριση του ισολογισμού του Δημοσίου για το 2010. 

Η ανακοίνωση του Μπερλουσκόνι, πάντως, ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, προκάλεσε νέα άνοδο των σπρεντ στις 480 μονάδες, αλλά και της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού Δημοσίου στο 6,58%.

Ανεπίσημη αντίδραση του ίδιου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε όλο αυτό τον... κατακλυσμό ειδήσεων ήρθε και διά στόματος του Φαμπρίτσιο Κιτσίτο, βουλευτή του κεντροδεξιού συνασπισμού του, ο οποίος, σε ανακοίνωσή του, τόνισε πως επικοινώνησε ο ίδιος με τον πρωθυπουργό, που του διέψευσε κάθε πρόθεση παραίτησης!

Όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, επικαλούμενο τον κύριο Κιτσίτο, ο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε ανυπόστατες τις φήμες περί παραίτησής του.

Από το πρωί έλαβε «μηνύματα» από δύο βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού πως δεν προτίθενται να τον στηρίξουν, ενώ ένας τρίτος βουλευτής παραιτήθηκε μόλις χθες. Τις τελευταίες ώρες ακόμα 6 βουλευτές , με επιστολή τους στην εφημερίδα Corriere della Sera, κάλεσαν τον Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί και ζήτησαν μια «ευρύτερη κυβερνητική συνεργασία».

Την ίδια ώρα η La Repubblica ανεβάζει τον αριθμό των «ανταρτών» βουλευτών στους 12. Σε δηλώσεις του σε ιταλικό ραδιόφωνο νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ρομπέρτο Μαρόνι δήλωσε: «πολύ φοβάμαι πως δεν έχουμε πια την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο» και εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει η χώρα σε πρόωρες – και κατά το δυνατόν πιο άμεσες – εκλογές ώστε να ενισχυθεί και έναντι των επιθέσεων που δέχεται κατά κύματα από τις αγορές.

Δεδομένο είναι πως ο Καβαλιέρε δεχόταν τις τελευταίες ημέρες έντονες πιέσεις, ακόμα και εισηγήσεις στενών του συνεργατών, να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία καθώς φαίνεται να μην απολαμβάνει πλέον της στήριξης αρκετών βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού.

Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην οικία του, οι συνεργάτες του τον ενημέρωσαν πως σε περίπτωση που θα χρειαζόταν άμεσα να «περάσει» κρίσιμα νομοσχέδια, όπως αυτά της μεταρρύθμισης στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικό που έχει «υποσχεθεί» σε Μέρκελ και Σαρκοζί, ή ακόμα χειρότερα σε μια ενδεχόμενη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, δεν θα επιβίωνε, καθώς απαιτούνται 316 ψήφοι για να διατηρήσει την επικράτηση στην κοινοβουλευτική διαδικασία και στην καλύτερη των περιπτώσεων εξασφαλίζει 306.

Ο Μπερλουσκόνι φέρεται να ζήτησε (!) από τους συνεργάτες του να του δοθεί το χρονικό περιθώριο τριών ημερών για να προχωρήσει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους … διαφωνούντες βουλευτές ώστε να τους μεταπείσει, αλλά του τονίστηκε πως δεν γίνεται σε κάθε νομοσχέδιο να ακολουθείται η τακτική της «αλιείας ψήφων» μία προς μία.

Η πρώτη αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και του ευρώ ήταν θετικές στο άκουσμα της είδησης...

http://www.marketwatch.com/story/euro-lifted-by-talk-berlusconi-weighs-resignation-2011-11-07?link=MW_home_latest_news

marketwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews