Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Μία στις 7 πολυκατοικίες κόβει το πετρέλαιο θέρμανσης


Ο κόσμος στρέφεται πια στα ηλεκτρικά καλοριφέρ, στις θερμάστρες υγραερίου, τις σόμπες αλογόνου και στα κλιματιστικά.

Μία στις επτά πολυκατοικίες έκοψε φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ όσοι... τολμηροί παραγγέλνουν δεν υπερβαίνουν τα 500 λίτρα. Την ίδια στιγμή, ένας στους δύο ενοίκους διαμερισμάτων αδυνατεί να πληρώσει τα κοινόχρηστα, καθυστερώντας την καταβολή τους πάνω από τρεις μήνες.

Στα όρια του οικονομικού...
κραχ έχουν οδηγηθεί χιλιάδες νοικοκυριά λόγω της έκρηξης των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με όσα περιγράφουν εκπρόσωποι εταιρειών κοινοχρήστων και οι πρόεδροι των ομοσπονδιών βενζινοπωλών. Πρωτοφανής είναι η κατάσταση και οι καταναλωτές αναγκάζονται να αγοράζουν για να ζεσταθούν ξυλόσομπες, ηλεκτρικά καλοριφέρ και θερμάστρες υγραερίου. Μάλιστα, οι αλυσίδες ηλεκτρικών αναφέρουν πως οι πωλήσεις των φορητών ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης και των κλιματιστικών έχουν ανέβει από 15% έως και 100% σε σχέση με πέρυσι. Οι σόμπες με ξύλα, επίσης, έχουν διπλασιάσει τις πωλήσεις τους, ιδίως στην επαρχία.

Ειδικότερα, όπως δηλώνει ο Μανώλης Περάκης, εκπρόσωπος της εταιρείας κοινοχρήστων «Athens Service» με πελάτες 2.000 πολυκατοικίες, «το 15% δεν έβαλε φέτος πετρέλαιο θέρμανσης και μάλιστα ούτε πρόκειται να το πράξει. Δεν έχουν χρήματα κι έχουν στραφεί σε άλλες πηγές θέρμανσης. Οι οικογένειες ζορίζονται πολύ λόγω των υψηλών τιμών και συνολικά της οικονομικής κατάστασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% των ενοίκων καθυστερεί πάνω από ένα τρίμηνο την πληρωμή των κοινοχρήστων».

Με μπιτόνια
Ανάλογη εικόνα δίνει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης: «Οποιοι αγοράζουν πετρέλαιο θα πάρουν 200, 300, το πολύ 500 λίτρα. Επίσης αυξήθηκε σημαντικά και ο αριθμός των καταναλωτών που ψωνίζουν με τα μπιτόνια. Ο κόσμος μάλιστα δεν ανάβει το καλοριφέρ». Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Χαράλαμπος Μαυράκης, λέει με τη σειρά του: «Η κρίση έχει χτυπήσει την αγορά μας. Η συντριπτική πλειονότητα αγοράζει 300 με 500 λίτρα».

Ο κόσμος στρέφεται πια στα ηλεκτρικά καλοριφέρ, στις θερμάστρες υγραερίου, τις σόμπες αλογόνου και στα κλιματιστικά. Από την αλυσίδα ηλεκτρονικών «Κωτσόβολος» έγινε γνωστό ότι «οι πωλήσεις τους έχουν αυξηθεί από 20% έως και 100%, ανάλογα με τη συσκευή και την περιοχή. Συνιστούμε την αγορά κλιματιστικών inverter, που έχουν και μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος».

Ο πρόεδρος της «Best Electric», Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, μιλά για «αύξηση 15% των πωλήσεων στις φορητές ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης. Οι καταναλωτές τις αγοράζουν ως προσωρινή λύση. Τα καλά ποιοτικά ηλεκτρικά καλοριφέρ πωλούνται 75 με 95 ευρώ, ανάλογα και με τις θερμίδες, και οι θερμάστρες υγραερίου έχουν τιμές 100 με 160 ευρώ. Στα κλιματιστικά οι τιμές έχουν πέσει από τα 900 στα 650 ευρώ».

Ουρές για... ξυλόσομπες στην επαρχία

Ουρές... καταναλωτών που θέλουν να αγοράσουν ξυλόσομπες σχηματίζονται στα καταστήματα της επαρχίας. Οι πωλήσεις τους διπλασιάστηκαν.
Οσες οικογένειες στα χωριά τις πέταξαν πριν από χρόνια, προχώρησαν σε μαζικές παραγγελίες.
Λίστες αναμονής και ελλείψεις παρατηρούνται σε περιοχές όπως στη Φθιώτιδα και τη Λάρισα.
1.000 ευρώ κοστίζουν τα χίλια λίτρα σε νησιά και Βόρεια Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews