Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Δώρο ζωής με τα όργανά της έκανε 55χρονη στα Γιάννενα!

Δώρο ζωής με τα όργανά της  έκανε 55χρονη στα Γιάννινα!

«Ζωή» σε τρεις συνανθρώπους μας έδωσε μια 55χρονη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Δυστυχώς, η άτυχη γυναίκα κατέληξε από εγκεφαλική βλάβη, όμως μετά τη συγκατάθεση των οικείων της, δόθηκαν οι δυο νεφροί και το ήπαρ της σε τρεις ανθρώπους, εκ των οποίων ο ένας νεφρός σε 53χρονη Γιαννιώτισσα.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), η διαδικασία ξεκίνησε το μεσημέρι της ΤρίτηςΤο περιστατικό συντονίστηκε από τον Τοπικό Συντονιστή και Επιμελητή της Μ.Ε.Θ κ. Αθανάσιο Κιτσάκο, ο οποίος και πρότεινε τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων στους συγγενείς της γυναίκας, σε συνεργασία με την ιατρό κ. Νατάσα Μωραΐτη.
ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ…
Το χειρουργείο ξεκίνησε στις 10:30 το βράδυ της Τρίτης από την ομάδα λήψης του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων και στη συνέχεια προσήλθε και η ομάδα του «Ιπποκρατείου» Θεσσαλονίκης για το ηπατικό μόσχευμα.
Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύτηκαν επιτυχώς: Το ήπαρ σε γυναίκα 47 ετών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ο ένας νεφρός, στα Ιωάννινα σε γυναίκα 53 ετών, η οποία υποβαλλόταν 3,5 χρόνια σε αιμοκάθαρση και ο δεύτερος νεφρός σε άντρα 56 ετών στο Λαϊκό, ο οποίος υποβαλλόταν επίσης 3,5 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
Η 5η ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ…
Να σημειωθεί, ότι για την κλινική μεταμοσχεύσεων νεφρού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, η μεταμόσχευση που έγινε στην 53χρονη ήταν η πέμπτη κατά σειρά, από την αρχή του έτους.
«Αναμφίβολα, αυτό το γεγονός δείχνει την πολύ μεγάλη επιστημονική κατάρτιση των γιατρών της κλινικής και αυτό, παρά το γεγονός, ότι η δημόσια υγεία περνά ίσως τις χειρότερες μέρες της» σημειώνουν συμπολίτες.
Στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΜ εξαίρει την προσφορά της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στη Δωρεά Οργάνων καθώς και την υποστήριξη του Διευθυντή της Μονάδας κ. Γεώργιου Νάκου, καθώς και τις προσπάθειες ιατρών, προσωπικού και συντονιστών για την επιτυχή έκβαση των περιστατικών.
ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ…
Τέλος, να σημειωθεί, ότι τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε μια ακόμη δωρεά οργάνων από τη Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου Άρτας. Δότρια ήταν μία 75χρονη γυναίκα που κατέληξε από κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Το χειρουργείο έγινε στις 8 το πρωί της Δευτέρας και το μοναδικό όργανο που αξιοποιήθηκε ήταν το ένα νεφρό, το οποίο μεταμοσχεύτηκε επιτυχώς σε γυναίκα 67 ετών στον «Ευαγγελισμό», η οποία υποβαλλόταν 7 χρόνια σε αιμοκάθαρση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews